Sanskritçe’de “tekerlek, çark, döngü” anlamına gelen “çakra” kelimesi, vücudumuzda yedi farklı bölgelerde bulunan enerji kaynaklarına verilen isim. Kadim Hint öğretilerine göre bu noktalardaki enerji akışının dengeli olması hem fiziksel hem de ruhsal sağlımızı korur. Bu yedi çakra nedir, çakralar ne anlama geliyor, nasıl etki gösteriyor?
1-KÖK ÇAKRA (MULADHARA)
Kök çakra, omurganın başladığı noktada yer alır ve vücuttaki enerjinin kaynağı olarak bilinir.
Elementi ateştir.
Hayatımızdaki kökleri; barınma, güvenlik, su, yemek ve aile gibi temel unsurları temsil eder.
Kök çakra dengeli olduğunda, kendimizi emniyette hissederiz. Hayatımız sabit ve sakin enerji içerisinde olur. Çalışmadığında ise hayat zorlaşır. Güvensiz, korku dolu oluruz. Bu duygu durumu da kilo alma, kabızlık, yorgunluk, depresyon, anksiyete ve stres gibi sorunlara yol açar.
2- SAKRAL ÇAKRA (SVADHİSTANA ÇAKRASI)
Kasık kemikleri ile göbeğin hemen altında ( genital organların bulunduğu bölgede) yer alır. Cinsel çakra olarak da bilinir.
Vücuttaki ikinci enerji çarkıdır. Yaratıcı ve cinsel enerjiyi temsil eder.
Elementi “su” dur.
Sakral çakra, dengede olduğunda hayatımız yaratıcılık, bolluk/bereket, keyif ve güzel ilişkilerle taçlanır. Çalışmadığında ise duygusal dalgalanmalar değişim korkusu, cinsel bozukluk, depresyon, yaratıcı enerjide düşüş ile kronik bel ağrıları, üreme organlarında sorun baş gösterebilir.
3- NAVEL ÇAKRA (SOLAR PLEKSUS ÇAKRA)
Vücuttaki üçüncü enerji çarkıdır ve elementi ateştir.
Kişisel gücümüzü temsil eder, öz güvenimizi ve öz kimliğimizi yönetir.
Göbek ile göğüs kemiği arasındaki bölgede yer alır.
Dengede olduğunda, motivasyonunuz kuvvetlidir, sorunlara kolay baş edersiniz. Çalışmadığında ise sindirim sorunları yaşayabilir, özgüvensiz hissedebilir, karar almakta zorlanabilirsiniz.
4- KALP ÇAKRASI (ANAHATA ÇAKRASI)
Bu çakra üç fiziksel ve üç ruhsal çark arasındaki köprüdür.
Kalp çakrası, içinde aşk, şefkat ve neşe olan her şeyi temsil eder.
Kalp çaktası dengede ise aşk, sevgi, şefkat, bağışlayıcılık sizinle olur; kendinizi ve başkalarını olduğu gibi kabullenme gücü bulursunuz. Dengede değilse, kan dolaşımı bozuklukları, tansiyon sorunları ortaya çıkabilir. Başkalarına bağımlılık, değersizlik hissi gibi duygusal sıkıntılar yaşanabilir. Elementi havadır, kalp ile akciğerlerin bulunduğu göğüs bölgesinde yer alır.
5- BOĞAZ ÇAKRASI (VİSHUDDA ÇAKRASI)
Beşinci enerji çarkı, boğazda yer alır ve üç ruhsal çakranın ilkidir.
Elementi “eter”dir ( dünya atmosferinin ötesinde bulunan ince, göksel bir enerji).
Doğruları söyleyebilmeyi, düşüncüleri açıkça ifade etmeyi, sözünüzle davranışlarınızın birbiriyle uyumlu olmasını temsil eder. Ruhsal çakraların ilki olduğu için, altında yer alan dört çakranın da dengede olması önemlidir.
Boğaz çakrası dengede olduğunda konuşmak, dinlenmek ve kendinizi doğru ifade etmek gibi iletişim yöntemlerinde sorun yaşamazsınız. Dengede değilse, doğruları söylemekten çekinme, gerçekten ne istediğinizi, neye ihtiyacınızın olduğunu anlatabilmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu çakranın düzgün çalışmaması, tiroit sorunlarına, boğaz, boyun ve omuz ağrılarına yol açabilir.
6- ÜÇÜNCÜ GÖZ ÇAKRASI (ÇAKRA AJNA)
Vücudumuzdaki altıncı enerji çarkı, önsezilerimizi, altıncı hissimizi temsil eder.
Yeri tam olarak iki kaşımızın arasıdır.
Tüm elementleri taşır.
Bu çakra dengede olduğunda, mücadele etmek ve karar almak söz konusu olduğunda önsezilerinize güvenirsiniz. Egodan arınıp, hayattaki gerçek değerinizi keşfedebilirsiniz. Çakranız dengede değilse bencil olabilir, her şeyi mantığınızla çözmeye çalışabilir, güven sorunları yaşayabilirsiniz. Fiziksel olarak da baş ağrısı, migren ve görme ile sıkıntılar ortaya çıkabilir.
7- TAÇ ÇAKRA (SAHASRARA ÇAKRASI)
Yedinci ve son çakranın yerini de tam adı gibi bir taç gibi hayal edebilirsiniz. Başımızın tam tepe noktasında ama bir yandan da onun üzerinde/dışında duran bir çakradır.
Elementi kozmik enerjidir.
Ruhsal varlığımızı ve dünyayı insan olarak deneyimlememizi temsil eder. Bu çakra ile çalışırken, her şeyle bütünleşmeye hazır olduğunu öğrenmeniz, dünyadaki diğer canlılardan ayrı olmadığınızı kabullenmeniz gerekir. Taç çakra dengede olduğunda aydınlanma kanallarımız ve spiritüel bağlarımız açık demektir. Gerçek benliğimize ulaşma yolunda şanslı oluruz. Çakra dengede değilse, mutluluğun aslında sizin içinizden geldiğine, dış etkenlere bağımlı olmadığını kabul etmekte zorlanırsınız.
Comments